Meet-up RI2Integrate

In data de 26 iunie 2019, la sediul ELI NP de la Magurele, Magurele High Tech Cluster (MHTC) a organizat activitatea de meet-up din cadrul proiectului  RI2Integrate.  

 

.

Proiectul este implementat în cadrul programului  INTERREG Transnational Dunarea.


Organizatorii evenimentului si-au propus  o discuție deschisă cu privire la beneficiile aduse de proiectul ELI NP pentru societatea româneasca, europeana și chiar pentru restul lumii.

La eveniment, o foarte buna ocazie de a vedea cea mai mare infrastructură de cercetare din România, axata pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatiile acesteia. au participat 20 de persoane, majoritatea fiind parteneri într-un proiect implementat în cadrul Programului INTERREG Europa - reprezentanti ai autoritatilor publice guvernamentale, ai unor agentii de dezvoltare locale (intermediari intre mediul de afceri si guverne) dar si ai unor agentii cu responsabilitati in domeniul achizitiilor publice, massmedia, factori de decizie in domeniuul cercetarii/inovarii.


Evenimentul a fost structurat in două părți.


In prima parte, generala, domnul  Dragos Seuleanu, CEO MHTC (http://www.mhtc.ro/ro/), a prezentat participanților clusterul și proiectul RI2 Integrate, subliniind asemănările dintre cele două proiecte – activitatea de achiziții publice pentru inovare fiecare avand in cadrul proiectului o abordate din unghiuri diferite.

.
De asemenea, o mare parte din prezentarea sa a fost dedicată proiectului RI2 Integrate si anume activitatea de construcție pilota unui parc științific activitate coordonata in cadrul proiectului de IFIN HH / ELI NP în colaborare cu MHTC și Consiliul Judetean Ilfov.


Domnul Ionel Andrei, Director Controlul Calitatii in cadrul ELI_NP, a prezentat succint proiectul ELI NP, istoricul acestuia, o descriere a cercetărilor ce urmează a fi realizate și ceea ce face ca acest proiect să fie unic în lume.

.


Cea de a doua parte a fost dedicata vizitarii facilitatii. Momentul a fost foarte apreciat de participanți. În cadrul vizitei au fost însoțiti de dr. Dan Ghita, directorul tehnic al ELI NP, care a explicat participanților in ce consta unicitatea acestei investitii.

.


Infrastructura ELI-NP (http://www.eli-np.ro/ro/index.php) se intinde pe o suprafata de aproximativ 33.000 , majoritatea alocata sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate si instrumentatiei pentru experimente.


ELI-NP va fi o infrastructura cu acces deschis. Constructiile civile includ o cladire de birouri, o casa de oaspeti si o cantina.
Participanții la întâlnire au primit informații despre activitatile de dezvoltare stiintifica si tehnologica din cadrul ELI-NP care  sunt repartizate pe 5 arii de cercetare, fiecare dintre acestea avand ca scop realizarea unei parti semnificative din noua infrastructura de cercetare.

.


De asemenea participantii au primit explicatii cu privire la cele cinci arii de cercetare (Sistemul Laserului de Mare Putere, Fascicul Gama de Mare Intensitate, Fizica Nucleara cu Laseri de Mare Putere, Fizica Nucleara si Aplicatii cu fascicule gama de mare intensitate si Fizica fundamentala cu fascicule laser si gama combinate) au aparut in mod firesc, ca o separatie logica intre CD aferenta sistemelor experimentale si cercetarea urmarita prin exploatarea acestora, in cursul dezbaterilor purtate in sanul comunitatii stiintifice.

Totodata, au fost informați ca de curand că sistemul laser de înaltă putere al ELI NP a ajuns la 10 PW (10 milioane de miliarde de wați) o premieră mondială care a confirmat mediului științific și publicului larg că România și comunitatea științifică internațională detine in acest moment cel mai  puternic laser din lume. Finalizarea acestui echipament științific unic la parametrii asumați confirmă faptul că ELI-NP este un proiect de succes, un reper în istoria stiinței și deschide calea spre experimente internaționale de nivel superior la Magurele.

Participanții au fost impresionați de ceea ce au văzut și au apreciat munca echipei românești de a construi și implementa un astfel de proiect. Ei au apreciat, de asemenea, rolul Uniunii Europene în finanțarea proiectului Toți au apreciat faptul că ELI NP prin faptul ca este o facilitate deschisă, care incurajeaza cercetatori din toata lumea sa vina sa lucreze sis a isi desavarseasca studiile aici.. Majoritatea oaspeților din străinătate prezenti la meet-up au promis să-și informeze guvernele despre imensa oportunitate pe care ELI NP o reprezintă pentru studenți, cercetători și nu în ultimul rând pentru comunitatea de afaceri, și-au promis să rămână în contact cu reprezentanții ELI NP pentru o cooperare ulterioară (http://www.mhtc.ro/?p=7395)

 

 

Exemplu de podcast

Audio

Descriere
Vizita atasatilor medicali din tari UE la ELI-NP