Premieră mondială: laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume, 10,88 PetaWatts!

În dimineața zilei de 13 martie a..c, Camera de control laser a ELI-NP de la Măgurele a găzduit evenimentul în cadrul căruia s-au anunțat oficial rezultatele testelor prin care laserul a atins puterea de 10,88 PetaWatts.

Este cea mai mare putere din lume a unui laser atinsă vreodată în lume iar România este singura țară din lume în care s-a aflat vreodată și se află un laser de o asemenea putere!

.

Radio România Cultural a transmis în direct evenimentul. Invitații Corinei Negrea au fost prof.univ.dr Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării și ing. Răzvan Ștefan, manager de facilitate ELI-NP.

.

Transmisiunea  poate fi ascultată aici: https://radioromaniacultural.ro/premiera-mondiala-laserul-de-la-magurele-a-atins-cea-mai-mare-putere-din-lume-1088-petawatts/

.

Sursă foto 2,3 Anca Burniche, MCI

Și tot miercuri 13 martie a.c. dar de la ora 13.20, emisiunea Știința în cuvinte potrivite s-a transmis în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video pe pagina de facebook a RAdio Romania Cultural, din aceeși Cameră de control laser a ELI-NP, având ca invitați reprezentanții echipei ELI-NP:

https://radioromaniacultural.ro/premiera-mondiala-laserul-de-la-magurele-a-atins-cea-mai-mare-putere-din-lume-1088-petawatts/

 

.

 

 

 

.

.

Sursă foto 1,4-6 Arhiva Radio România Cultural

.

Sursă foto:  www.edupedu.ro

Exemplu de podcast

Audio

Descriere
Vizita atasatilor medicali din tari UE la ELI-NP